هوش مصنوعی یکی از قدیمیترین دستاوردهای دنیای فناوری محسوب میشود که امروزه نقش مهمی در زندگی تمامی کاربران جهان دارد.
هوش مصنوعی چیست؟
هوش مصنوعی یا artificial intelligence شاخه ای از علوم رایانه است که در آن سعی میکنند تا ماشینهای هوشمندی تولید کنند که توانایی انجام وظایفی که نیازمند به هوش انسانی است را داشته باشند. هوش مصنوعی در حقیقت نوعی شبیه سازی هوش انسانی برای کامپیوتر است و در واقع ماشینهایی هستند که به گونهای برنامه نویسی شدهاند که همانند انسان فکر کنند و توانایی تقلید از رفتار انسان را داشته باشند.
این تعریف میتواند به تمامی ماشینهایی که بگونهای همانند ذهن انسان عمل میکنند و میتوانند کارهایی مانند حل مسئله و یادگیری داشته باشند، اطلاق شود. اساس هوش مصنوعی آن است که هوش انسان و طریق کار آن بگونه ای تعریف شود که یک ماشین بتواند آن را به راحتی اجرا کند و وظایفی که بر آن محول میشود را به درستی اجرا کند. هدف هوش مصنوعی در حقیقت بر سه پایه استوار است: یادگیری،استدلال و درک
هوش مصنوعی یکی از قدیمیترین دستاوردهای دنیای فناوری محسوب میشود که امروزه نقش مهمی در زندگی تمامی کاربران جهان دارد.
هوش مصنوعی که امروزه از آن یاد میشود در واقع تکنولوژی است که به نحوی قابلیت تفکر دارد. البته این قابلیت تفکر با چیزی که ما به عنوان تفکر انسانی میشناسیم تا حد زیادی تفاوت دارد، اما در حقیقت سعی دارد تا از آن تقلید کند.
امروزه شاید هوش مصنوعی به آن شکلی که تصور میکنیم وجود نداشته باشد اما باز هم بسیاری از کارهایی که روزانه انجام میدهیم، مانند جستجوی اینترنت یا گشت و گذار در صفحات شبکههای اجتماعی و غیره، همه متاثر از هوش مصنوعی است و در حقیقت در این مواقع داریم از آن استفاده میکنیم. انقدر این استفاده نا ملموس است و به آن عادت کرده ایم که در آن لحظه حس نمیکنیم که داریم از هوش مصنوعی استفاده میکنیم.
هنوز هیچ تعریف دقیقی از هوش مصنوعی که تمامی دانشمندادن بر روی آن توافق داشته باشند ارائه نشده است ولی اکثر تعریفها را میتوان به شکل زیر دسته بندی کرد.
- مانند انسان فکر میکند
- منطقی فکر میکند
- مانند انسان عمل میکند
- منطقی عمل میکند
کامپیوترهایی که مجهز به اولین برنامههای هوشمند در قرن بیستم بودند، عملکردهای خارقالعادهای همچون یادگیری استراتژی بازی چکرز و بازی کردن آن، حل مسائل گوناگون در حوزهی جبر، اثبات نظریههای منطقی و صحبت کردن به زبان انگلیسی داشتند. تا میانهی دههی ۱۹۶۰، تحقیق پیرامون هوش مصنوعی به یکی از موضوعهای اصلی دنیای فناوری با سرمایهگذاریهای عظیم تبدیل شد. وزارت دفاع آمریکا یکی از سرمایهگذارهای اصلی پروژههای هوش مصنوعی بود و آزمایشگاههای متعدد نیز در کشورهای دیگر راهاندازی میشدند.